Artiklen

Alle ændringer

monito – pungdyr

Vers. 27
Denne version blev publiceret af Thomas Bille 12. maj 2025. Artiklen blev ændret 0 tegn fra forrige version.

Monitoen er et lille pungdyr, der lever i det sydlige Sydamerika. Den er det eneste medlem af ordenen Microbiotheria. Selv om den ligner de syd- og mellemamerikanske museopossummer, er den nærmere beslægtet med de australasiske pungdyr.

Den har en hoved-og-kropslængde på 8-13 cm, en halelængde på 9-13 cm og en vægt på 16-32 gram. Den har snohale, som kan bruges til at gribe med. Pelsen er brungrå, og der er en sort ring om hvert øje.

Monitoen findes i tempereret regnskov i det sydlige Argentina og Chile. Den er nataktiv og tilbringer en stor del af tiden i træerne. Arten bygger en rede af blade og mos i hule træer. Reden er en fællesrede, som deles af flere individer. Føden består især af insekter og frugt.

Monitoen tilhører samme superorden som de australasiske pungdyr, Australidelphia. Opossummerne placeres i superordenen Ameridelphia.