Artiklen

Alle ændringer

monito – pungdyr

Vers. 38
Denne version blev publiceret af Thomas Bille 18. marts 2026. Artiklen blev ændret 64 tegn fra forrige version.

Monitoen er et lille pungdyr, der lever i det sydlige Sydamerika. Den er det eneste medlem af ordenen Microbiotheria.

Den har en hoved-og-kropslængde på 8-13 cm, en halelængde på 9-13 cm og en vægt på 16-32 gram. Den har snohale, som kan bruges til at gribe med. Pelsen er brungrå, og der er en sort ring om hvert øje.

Monitoen findes i tempereret regnskov i det sydlige Argentina og Chile. Den er nataktiv og tilbringer en stor del af tiden i træerne. Monitoen bygger en rede af blade og mos i hule træer. Reden er en fællesrede, som deles af flere individer. Føden består især af insekter og frugt.

Selv om monitoen ligner de syd- og mellemamerikanske museopossummer, er den nærmere beslægtet med pungdyrene i Australien, Ny Guinea og omkringliggende øer og tilhører samme overorden, Australidelphia. Opossummerne fra Amerika placeres i overordenen Ameridelphia.