Artiklen

Alle ændringer

monito – pungdyr

Vers. 39
Denne version blev publiceret af Mogens Trolle 25. maj 2026. Artiklen blev ændret 839 tegn fra forrige version.

Monitoerne er musestore pungdyr, der lever i det sydlige Sydamerika. De er nærmere beslægtet med Australiens pungdyr end med Sydamerikas opossummer.

Monitoerne er de eneste medlemmer af ordenen Microbiotheria. Selv om de ligner de syd- og mellemamerikanske museopossummer, er de nærmere beslægtet med pungdyrene i Australien, Ny Guinea og omkringliggende øer og tilhører samme overorden, Australidelphia. Opossummerne fra Amerika placeres i overordenen Ameridelphia.

Traditionelt har man anerkendt en enkelt art af monito, men for nyligt er den blevet splittet op i to arter som følge af DNA-undersøgelser:

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn
Nordlig monito Dromiciops bozinovici Pancho's monito del monte
Sydlig monito Dromiciops gliroides Southern monito del monte

Monitoerne har en hoved-og-kropslængde på 8-13 cm, en halelængde på 9-13 cm og en vægt på 16-32 gram. De har snohale, som kan bruges til at gribe med. Pelsen er brungrå, og der er en sort ring om hvert øje.

Monitoerne findes i tempereret regnskov i det sydlige Argentina og Chile. De er nataktive og tilbringer en stor del af tiden i træerne. Monitoerne bygger en rede af blade og mos i hule træer. Reden er en fællesrede, som deles af flere individer. Føden består især af insekter og frugt.